Eilandinformatie

Eilandinformatie over Sardinie

Sardinie is het een na grootste eiland in de Middellandse zee en behoort bij Italie. Het ligt net onder Corsica en ten Noorden van Tunesie, aan de westkant van de laars. Het heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners, waarvan de meeste rond de grote steden Cagliari, Sassari en Olbia wonen. Qua oppervlakte is het ongeveer zo groot als Belgie met 24.000 km2. Het eiland wordt gekenmerkt door een heuvelachtig binnenland en tropisch aandoende kusten met name  in het Zuiden. Het landschap is overdekt met wilde tijm en rozemarijn, mirte, cactusvijgen en dwergeiken en voortdurend beschenen door de zon verspreiden deze een heerlijke geur.

Het eiland wordt omringd door de Middellandse zee aan de westkant en de Tyrrheense zee aan de oostkant. De kleur van het water kent alle schakeringen blauw van azuurblauw tot smaragdgroen. De SS131, van Olbia in het noordoosten langs Nuoro naar Cagliari in het zuiden, deelt het eiland in drieën. Halverwege het eiland is namelijk nog een vertakking naar Sassari in het noordwesten. Verder is het eiland goed te verkennen door goedbegaanbare regionale wegen, grotere plaatsen zijn ook per trein en of bus bereikbaar.

Eilandinformatie, zandstrand Zuid sardinie, waar de vakantiehuizen van Sardinietrips zich bevinden.Geschiedenis Sardinie

Dit eiland is in de loop der eeuwen door vele zeevarende volken overheerst. Door de geïsoleerde ligging van het eiland heeft Sardinie een eigen cultuur kunnen behouden. De taal, het Sardijns, wordt als een Italiaanse taal beschouwd en is  dichtbij het oorspronkelijke Latijn gebleven. Met name rondom Nuoro, de streek Barbagia, heeft geen enkele overlevering gekend en hier vindt u de echte Sardijnse cultuur terug.

Taal

Sardinie kent een mengelmoes van talen. In Alghero, in de 12e eeuw gesticht door kolonisten uit Valencia en Barcelona, wordt Catalaans gesproken. Op het eiland San Pietro in het zuidwesten wordt een Ligurisch dialect gesproken. Naast de taal zijn ook de Nuraghi kenmerkend voor dit eiland. Deze kegelvormige bouwsels zijn cementloos geconstrueerd van grote opgestapelde blokken basalt. Ze dateren van ongeveer 1800 voor Chr. en zijn gebouwd door een volk waarover, vreemd genoeg, niet veel bekend is. Ze hebben geen schrift nagelaten, maar wel zo’n 30.000 nuraghi. Waarvan er nu nog zo’n 7.000 over zijn. Sommige zijn op zichzelf staande verdedigingstorens. Andere vormen onderdeel van een complex met huizen, tempels en graftomben. Je vindt ze vooral ten noorden van Cagliari, Barumini, en in de Valle dei Nuraghi, in het zuiden bij Sassari.

De oorspronkelijke bevolking trok weg van de kust zodra vreemde volkeren probeerden het eiland te veroveren, ze trok naar de bergen waar ze schapen ging houden. Dat doen men nog steeds. Er zijn meer schapen dan mensen op het eiland te vinden. De schapencultuur ziet men ook weer terug in de Sardijnse keuken; weinig vis op het menu maar veel schapenvlees en kaas (pecorino) . Vis wordt voornamelijk in Sant Ántioco en San Pietro en bij Cabras gegeten.

Paardrijden kent een lange traditie; geen rondjes rijden in de manege, maar zonder zadel. Bij vele paardenraces op het vasteland, zoals de Palio van Siena, zijn de jockeys vaak Sardijnen.

Costa Smeralda

De Noordoostkust, de Costa Smeralda, is erg mooi, maar Porto Cervo met de ontelbare, dure boetieks, nachtclubs en restaurants is vooral een speelplaats voor de rijksten der aarde. De meest bekende en drukst bezochte stranden liggen in het Noordoosten aan de bekende Costa Smeralda. Deze Costa is in de jaren vijftig door de Aga Kahn. Een multimiljonair met een discutabel verleden. In zijn kielzog is de jetset hier neergestreken.

Eilandinformatie, Sant Antioco, Zuid west Sardinie, waar ook Ecolounge Sardinia zich bevindt.Gennargentu gebergte

In het binnenland ligt het ruige Gennargentu-gebergte en het Parco Nazionale del Gennargentu. Het gebergte is uniek als het gaat om zijn ongereptheid en verlatenheid. Dit is één van de mooiste gebieden op het eiland. Tijdens wandelingen kun je hier adelaars, gieren, wilde katten, en als je geluk hebt moeflons spotten. De authentieke sfeer van het eiland is hier voelbaar. Hier vind je nog volkomen geïsoleerde bergdorpen. De inwoners beschouwen zichzelf vooral als Sardijnen en niet zozeer als Italianen.

Sardinie in het binnenland

Sardinie is een autonome regio van de Italiaanse republiek met een zekere mate van bestuurlijke zelfstandigheid. Een Nederlandse gids, Robin van Teunenbroek, geeft hier verschillende excursies, wandelingen, rondleidingen en jeep safari’s. Enkele voorbeelden van zijn excursies zijn: Op het spoor van de sardijnse bandieten uit de 19e eeuw. Van de Corbeddu grot naar de wandschilderingen van Orgosolo. Of een wandeling naar de diepste canyon van Europa. Maar ook maakt u het kennismet de herderscultuur door middel van een wandeling langs verschillende herdershutten in de Supramonte en een lunch bij de herder om lokale producten te proeven.

De grote steden van Sardinie

De meest interessante steden zijn Alghero, Nuoro en Cagliari, de hoofdstad van het eiland.

Alghero

Alghero in het Noordwesten, is een mooi 12e eeuws stadje met smalle steegjes en pleintjes omsloten door oude vestingmuren en vele uitkijktorens, die stammen uit de tijd van de Catalaanse overheersing. Ook hier mooie stranden en vergeet vooral niet de nabijgelegen, spectaculaire Grotta Nettuno te bezoeken. Over de zee vanuit de haven te bereiken per boot of over land via de trappen van de Escala Cabirol. In beide gevallen een weliswaar verschillend maar spectaculair panorama.

Nuoro

Nuoro verdient een vermelding omdat het zo mooi ligt, tegen de achtergrond van de Monte Ortobene in het Sopramonte gebied. Het stadje heeft een authentieke sfeer dat nog niet door toeristen is aangetast. Nuoro vormde de inspiratiebron voor vele schrijvers en beeldhouwers. Het is de geboorteplaats van de schrijfster Grazia Deledda. In 1926 ontving zij de Nobelprijs voor de literatuur voor haar gehele oeuvre waarin de Sardische cultuur centraal staat. Het is dan ook niet vreemd om juist hier het Museo della Vita e delle tradizioni populari Sarde aan te treffen. In dit museum worden alle voorwerpen uit de Sardische cultuur bewaard en tentoongesteld. Hier leert u alles over de oude tradities en gebruiken waar het eiland zo trots op is.

Cagliari

De hoofdstad Cagliari is met haar 190.000 inwoners de grootste stad. Ook hier vind je overblijfselen van Feniciërs, Cartaghen en natuurlijk Romeinen (Amfitheater). In het Museo Nazionale Archeologico is nog veel te zien van hun nalatenschap, waaronder vele voorwerpen die aangetroffen zijn in de beroemde Nuraghi. Het centrum heeft een enigszins Noord-Afrikaanse uitstraling. Geniet van het mooie uitzicht vanaf de Bastione San Remy of van een wandeling door de hooggelegen middeleeuwse wijk Castello met zijn Romeinse en Pisaanse verdedigingswerken.

eilandinformatie over sardinie.wilde orchidee, te zien tijdens een van de wandelingen met Toni van Sardinietrips.Castello wijk

Het slenteren door de straatjes kan heerlijk zijn maar ook heel vermoeiend. Laat u rijden door Il Treno Turistico. Dit treintje, volgt verschillende routes en brengt u langs alle bezienswaardigheden. Uitrusten van de vermoeienissen kan ook op de mooie zandstranden die zich aan de oostkant van de stad bevinden. Voor de aktievelingen onder ons zijn hier dan ook weer vele watersportmogelijkheden.

Sardinie is een schitterend eiland met uitgebreide mogelijkheden voor elke Italië liefhebber. Kunst en cultuur, mooie witte zandstranden met veel vertier of juist heerlijk ongerept, drukke steden en een verlaten, ongerept binnenland waar je kunt wandelen, fietsen of kennis maken met de bevolking.

 

Eilandinformatie mbt de evenementen

Pasen op Sardinie

Elk jaar begint met het Paasfeest. Vanaf de kerk bovenin Sant’Antioco wordt het Maria beeld gedragen en vanaf de kerk beneden het Jezus beeld. Op het plein midden in Sant’Antioco ontmoeten de 2 beelden elkaar en onder luid gejuich wordt het Paasfeest geopend.

Het feest van Sant’Antioco

Dit feest ter ere van de patroonheilige Sant Antioco is een feestdag voor heel Sardinie. Sant Antioco was de eerste patroonheilige en wordt gezien als de patroonheilige van Sardinie. Elke 2 maandag na Pasen is het feest van de heilige Antioco. Dit is het grootste feest in Sant’Antioco en wordt eigenlijk de hele week gevierd met kermis, muziek, optochten met deelname uit heel Sardinië en natuurlijk veel eten en drinken. Dit feest wordt het eerste weekend van augustus herhaald voor de toeristen.

Girotonno

Op San Pietro wordt elk jaar het laatste weekend van mei het internationale festival van de tonijn gehouden. Vanuit de hele wereld komen gastronomie en cultuur samen om verschillende combinaties met de vers gevangen rode tonijn te maken. Zeer druk bezocht, ik raad u aan vakantiehuizen of hotels ruim van te voren te reserveren! Zie voor meer informatie over het festival www.girotonno.org

Vissersfeest

Het feest van de heilige Petrus , die voor een goede vangst zal zorgen. Dit wordt gevierd het eerste weekend van Juli, geopend met een processie vanaf zee waarna er gratis gefrituurde vis kan worden gegeten.

Juli/Augustus

Tijdens de zomermaanden is er veel te doen op Sant’Antioco zoals verschillende festivals, dansavonden, braderieën en strandfeesten. Ook zijn er klassieke concerten en dansvoorstellingen op verschillende openlucht locaties, zoals in de tempel van Antas en amfitheaters in Sant’Antioco en Carbonia.

 

 

* Voetnoten:

Bron: Wikipedia, provincia di Cagliari. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sardinie

Bron: www.tharros.info