Wijngeschiedenis

wijngeschiedenis

Sardinië, een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, is een wereld op zich. Het is een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt, maar pas de laatste 20 jaar is men over kwaliteit na gaan denken.

Wijngeschiedenis Sardinië

De wijnstok is volgens verschillende experts geïmporteerd door de Semites, de Cretans en de Phoeniciërs, maar uit onderzoek is gebleken dat deze theorie niet klopt. Onderzoekers hebben aangetoond dat als eerste de Phoeniciërs zich hadden gevestigd aan de kustgebieden van Cagliari, Sulcis en Sinis en gebruik maakten van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten. De Grieken deden hetzelfde maar arriveerden na de Phoeniciërs. Hierna kwamen de Carthaginians. Aan het einde van de 18e eeuw werd circa 80.000 ha aan wijngaarden vernietigd door een ziekte die het eiland trof. Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië. Twintig jaar geleden was de productie van wijn goed, maar werd de wijn vaak buiten Sardinië verkocht. De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië.

Bodem en klimaat

Sardinië heeft een warm en Mediterraan klimaat. Het kan er soms zeer droog zijn. Sardinië is bedekt met ruige heuvels en bergen. Er is zoveel wind op het eiland dat er extra maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de wijnstokken niet beschadigen en breken. De bodem bestaat voor het merendeel uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.

Druivenrassen

De druivensoorten in dit gebied zijn deels van Spaanse-Catalaanse afkomst. De wijnen die worden gemaakt van de Cannonau en Vermentino druiven zijn de beste en tevens de bekendste wijnen van het eiland. Sommige van deze wijnen hebben inmiddels een DOC status gekregen. De Cannonau is toch wel de bekendste rode wijn van Sardinië. De Cannonau wordt over heel Sardinië verbouwd, maar in de centrale gebieden doet de druif het, het beste. Ondanks zijn enorme populariteit wordt er niet veel verbouwd van de druif. Jaarlijks zit Sardinië op de helft van de maximale toegestane hoeveelheid. De meeste druiven worden verwerkt tot tafelwijn. De smaak en geur van de wijn verschilt per regio, maar meestal heeft de wijn een warm aroma met een tint van pure chocolade en een iets bittere afdronk.