Campings op Sardinië

campings sardinie

Met meer dan 1.800 km ongerepte kustlijn, staat Sardinië bekend om zijn prachtige stranden, turquoise zee en fascinerende rotsformaties. Toch is het Italiaanse eiland ten westen van Italië en ten zuiden van Corsica geen mainstream mediterrane bestemming. Heerlijk rustig voor een kampeervakantie dus.

Ontdek de mediterrane levensstijl

Sardinië is een eiland waar je de essentie van het mediterrane leven echt kunt ervaren. De keuken biedt een rijk repertoire aan gerechten, sterk beïnvloed door de verschillende buren van het land, waaronder Corsica en Italië, en zijn vaak vergezeld van indrukwekkende lokale wijnen. De vermenging van wild en boerderijproducten (in het binnenland) en vis en zeevruchten (in de kustplaatsen) resulteert in een combinatie van smaken en uitstraling die uniek is voor Sardinië. Tijdens je verblijf op een van de vele campings op Sardinië, krijg je ongetwijfeld meer dan voldoende de gelegenheid om deze rijke keuken te ontdekken.

Geniet van de stranden

Sardinië staat bekend om zijn stranden, dus die mag je niet overslaan! In de zomer kun je urenlang zonnebaden, zwemmen in het heldere water van de Middellandse Zee en gewoon ontspannen. In het laagseizoen worden de stranden van Sardinië perfecte plaatsen voor andere even aangename activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en skaten. De stranden van Sardinië zijn perfecte plekken voor wat quality time met familie, kinderen en zelfs honden.

Verken de steden

Ondanks zijn grootte heeft Sardinië niet veel grote steden. De grootste is Cagliari, en zelfs dan kun je het hoogstens als een middelgrote stad beschouwen. De stad is verdeeld in vier historische districten – La Marina, Stampace, Castello en Villanova – en in elk vind je een overvloed aan musea, archeologische vindplaatsen, prachtige kerken en een historisch centrum dat aangenaam is om te verkennen. Het is ook een fantastische bestemming voor fijnproevers, want er zijn veel uitstekende restaurants.

Sla Sassari niet over, de op een na grootste stad van het eiland en de thuisbasis van een fantastisch stedelijk museum en een paar prachtige kerken, zoals de Duomo. De bonus? Sassari is nog onbekend bij toeristen.

Kleinere steden die je moet bezoeken zijn Nuoro, waar je een groot etnografisch museum vindt dat je veel inzicht geeft in de geschiedenis en cultuur van het eiland; evenals een goed samengesteld museum voor moderne kunst (MANN); en Alghero, een kleine Catalaanse enclave in het noordwesten van het eiland. Beiden maken een perfecte daguitstap vanaf een van de vele campings in Sardinië. Fonni, het hoogst gelegen dorp op het eiland is dan weer beroemd om zijn muurwerken en de nabijheid tot enkele van de beste wandelroutes van Sardinië.

Waag je aan de vele watersporten

Een van de beste dingen om te doen vanaf je camping op Sardinië is het beoefenen van allerlei watersporten. Sardinië is erg winderig, dus er is altijd wel een strand met geweldige golven om te surfen. Zoveel wind betekent ook uitstekende mogelijkheden om te windsurfen en kitesurfen.

Maar wat als de wind niet waait? Dan kun je een SUP huren om rond te toeren of zelfs mee te doen aan een SUP expeditie om van het ene strand naar het andere te gaan.

Last but zeker not least kun je gaan duiken op Sardinië. Daar zijn verschillende goede plekken voor op Sardinië – de meest populaire zijn het gebied van Villasimius, Carloforte en het eiland Asinara in het noorden.

De mooiste plaatsen om te kamperen op Sardinië vind je bij ANWB Camping.

Monique Van Proosdij