Energie verbruik en Ecolounge Sardinia.

energie verbruik

Energie verbruik en onze Ecolounge Sardinia; hoe komen we aan deze term en hoe gaan wij om met onze energie.

Toen we begonnen met de bouw van onze eerste lodge hebben we die Ecolounge genoemd. Een leuke samentrekking van Eco en lounging. Dat in onze beleving staat voor respect hebben voor de natuur in combinatie met gezelligheid en samenzijn.

Inmiddels bestaat onze lodge 10 jaar en hebben we al heel wat gasten mogen ontvangen. Vele gasten hebben ons goed bedoelde feedback gegeven en daar zijn we altijd serieus mee omgegaan.

Maar nu we in deze rare periode terecht zijn gekomen is mijn mening die ik had alleen maar nog meer versterkt.

Energie gebruik

Jaren lang werd mij gezegd waarom ik geen zonne- panelen liet plaatsen of naar andere inventieve manieren zocht om energie op te wekken. En ik heb er ook naar geinformeerd, maar zelf mag je geen eigen energie bron bouwen en als je een vertegenwoordiger van zon- of wind -energie laat komen dan voel je je al genaaid voordat je besloten hebt. Dit voelde voor mij als big business, voor hen dan wel te verstaan. En na het zien van de laatste documentaire van Michael Moore is mijn mening hierover alleen nog maar sterker geworden. Dit is niet de oplossing.

Wat is dan de oplossing?

De enige oplossing in mijn beleving is zo zuinig mogelijk met energie omgaan. Iets wat wij hier al leerden toen we hier net kwamen wonen. Niet onnodig lampen aan doen. Niet onnodig water verbruiken. In de zomer de boiler uit want dan is het water ook al wat verwarmd door de warmte van de zon. De manier van leven hier is heel anders dan het leven in Nederland. Want als je het hebt en je hebt niet door wat je verbruikt ach wat maakt het dan uit?

En ik denk dat dit nu hetgeen is waar we ons meer mee bezig zouden moeten houden. Wat verbruiken we allemaal en is dit wel nodig? En niet of we dit kunnen betalen. Want ook al kun het het makkelijk betalen, het is niet nodig dus waarom zou je het verbruiken als je het niet nodig hebt.

Hoe is jouw energie verbruik?

Vraag jezelf eens dit:

Moeten we echt elke dag een wasje draaien?

Is het nodig om elke dag te douchen en minstens een half uur?

Moeten alle lampen die er in huis aanwezig zijn aan?

Is het erg om in een koud huis te komen?

Kortom, wat verbruiken we en kunnen we hier wat in minderen?

En dit geldt niet alleen voor het energie verbruik maar wat dacht je van vlees eten? Daar zouden we ook eens wat anders naar kunnen kijken. Als je niet vegetarisch wilt worden kun je wel bewuster omgaan met vlees eten. Eet bijvoorbeeld alleen biologisch vlees van de slager of sla eens een dag over. Zodat onnodig dierenleed bespaard wordt.

Of wat dacht je van kleding of meubels? Is het echt nodig om zo vaak van meubels te wisselen en elke maand een nieuwe garderobe aan te schaffen? Natuurlijk, je zet het op marktplaats of brengt het naar de dump maar is het echt nodig? Waarom niet wat langer van je bank of kast genieten? Of koop iets goeds wat langer meegaat. Onze meubels hebben mijn ouders gekocht en staan nu in ons huis. Het zijn degelijke houten kasten, tafel en stoelen en gaan dus al 2 generaties mee en misschien we 3.

Onze manier van leven

In mijn beleving is onze manier van leven de oorzaak van de rare toestanden waar we nu in leven.

Dus laten we nu niet weer meteen de portemonnee trekken om dan maar elektrisch te gaan rijden of een grote windmolen te sponsoren, maar laten we eerst een kijken waar we kijken besparen. Het voordeel is dat dit zowel energie als geld bespaart dus wat wil je nog meer!

We kunnen nu angstvallig met een mondkapje op rond gaan lopen in de hoop op een vaccin dat ons redt maar al zou dat zo zijn dan komt er wel weer iets anders.

Nu is de tijd gekomen om verantwoordelijkheid te nemen voor onze daden en onze manier van leven. En verbeter de wereld begin bij jezelf!

Monique Van Proosdij