Evenementen Sardinie

Evenementen Sardinie

Evenementen zijn er genoeg op Sardinie. Het seizoen begint met Pasen. Dan vindt de overgang plaats van het winterseizoen naar het zomerseizoen. Maar het hele jaar door zijn er allerlei evenementen en andere aanverwante activiteiten op Sardinie. Zoals in de winter de carneval feesten.

 evenementen Sardinie pasen IglesiasPasen op Sardinie

Elk jaar begint met het Paasfeest. Vanaf de kerk bovenin Sant’Antioco wordt het Maria beeld gedragen en vanaf de kerk beneden het Jezus beeld. Op het plein midden in Sant’Antioco ontmoeten de 2 beelden elkaar en onder luid gejuich wordt het Paasfeest geopend. Dit paasfeest wordt in vele dorpen op dezelfde manier gevierd. Voorafgaand aan Pasen is er de heilige week. Dan zijn er verschillende processies die wat ingetogener zijn.

Het feest van Sant’Antioco

Dit feest ter ere van de patroonheilige Sant Antioco is een feestdag voor heel Sardinie. Sant Antioco was de eerste patroonheilige. Daardoor wordt deze gezien als de patroonheilige van Sardinie. Elke 2 maandag na Pasen is het feest van de heilige Antioco. Dit is het grootste feest in Sant’Antioco en wordt eigenlijk de hele week gevierd met kermis, muziek, optochten met deelname uit heel Sardinië en natuurlijk veel eten en drinken. Het feest wordt het eerste weekend van augustus herhaald voor de toeristen.

Girotonno

Op San Pietro wordt elk jaar het laatste weekend van mei het internationale festival van de tonijn gehouden. Vanuit de hele wereld komen gastronomie en cultuur samen om verschillende combinaties met de vers gevangen rode tonijn te maken. Dit festival is altijd druk bezocht. Ik raad u aan vakantiehuizen of hotels ruim van te voren te reserveren. Ook is het handig om de veerboot alvast te reserveren op die dagen.

Vissersfeest

Dit is het feest van de heilige Petrus, die voor een goede vissersvangst zal zorgen. Het eerste weekend van juli wordt dit gevierd. Zoals bij elk feest op Sardinie, is hier ook een processie te zien. Maar dit maal is de processie vanaf zee. De heilige Petrus wordt opgehaald en met vissersbootjes naar de haven van sant Antioco gebracht. Daarna kan er gratis gefrituurde vis worden gegeten.

Juli/Augustus

Tijdens de zomermaanden is er veel te doen op Sant’Antioco zoals verschillende festivals, dansavonden, braderieën en strandfeesten. Ook zijn er klassieke concerten en dansvoorstellingen op verschillende openlucht locaties, zoals in de tempel van Antas en amfitheaters in Sant’Antioco en Carbonia.

In Cagliari zijn er verschillende concerten en festivals.

La Sartiglia

In Oristano wordt ieder jaar op carnaval het evenement van de Sartiglia georganiseerd. Dit traditionele evenement is één van de hoogtepunten van het carnaval op Sardinië. De oorsprong van het feest is dan ook terug te voeren op de zestiende eeuw. Toen de adel in Europa regelmatig wedstrijden organiseerde waarin met name ruiters hun kunnen toonden in onder meer het spel van ringsteken. De Sartiglia (uit het spaans Sortilla) ontstond in de periode waarin Sardinië onder Spaans bestuur stond. De organisatie van het evenement werd door het stadsbestuur van Oristano uitbesteed aan de gildes. De Sartiglia bestaat dan ook uit twee dagen die elk door een ander gilde georganiseerd worden, het Gremio dei contadini (boerengilde) en het Gremio dei falegnami (timmermansgilde).

 Carnaval op Sardinie

Carnaval is naast Pasen het belangrijkste culturele hoogtepunt van het jaar. Dit gaat met veel feesten gepaard. De carnavalsvieringen vinden hun wortels in de heidense rituelen. Deze gingen aan het christendom vooraf en zijn door het katholieke geloof opgenomen. Zo is er in elk dorp een eigen carnavalsfeest. Deze feesten hebben ieder een eigen dag. Ook heeft elk dorp zijn eigen thema. Deze feesten beginnen al in november. Maar de carnalvalsweek zoals wij die ook kennen vormt het hoogtepunt.

 

* Voetnoten:

Bron: Wikipedia, provincia di Cagliari. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sardinie

Bron: www.tharros.info