Het feest van Sant Antioco

feest van sant antioco sardinie
feest van sant Antioco

Het feest van Sant Antioco viert men twee weken na Pasen. Sant Antioco, patroonheilige en beschermer van het eiland Sardinië. Van heinde en verre komen er tientallen folkloristische groepen paraderen door de straten van Sant’Antioco.

Feest van Sant Antioco

Het feest van S. Antioco is het oudste religieuze festival in Sardinië; dit wordt bevestigd in verscheidene documenten. In 1520, is een document ondertekend door de toenmalige rechter van Cagliari, waar Sant’Antioco is erkend als de patroonheilige van Sardinië. De oorsprong van het festival is overgedragen naar 1615. Het jaar dat de heilige relikwieën geborgen zijn in de catacomben onder de basiliek. Deze relikwieen droeg men eerst in een mooie gouden kist in de processie. Enkele jaren geleden is besloten dit niet meer te doen. De overblijfselen van de heilige Sant Antioco zijn nu in de kerk te bewonderen.

Is coccois op zaterdag

Het feest begint met de parade van “Is coccois op de zaterdag ervoor. Is coccois bestaat uit een groep vrouwen, die van brooddeeg versieringen hebben gemaakt. Ze hangen hun brooddeeg versierselen aan het beeld van Sant Antioco. Hiervoor hebben ze enkele weken nodig gehad om het standbeeld te versieren. Deze versierselen bewaart men in de basiliek van Sant ‘Antioco. Tot ze met het beeld meegaan in de processie. De Is coccois is een processie die in de eerste wereldoorlog werd gemaakt door de vrouwen, om te bidden voor een veilige terugkomst van alle mannen die naar het front geroepen waren. Na de eerste wereldoorlog is deze processie als traditie voortgezet. Buiten het religieuze kenmerk heeft het ook nog steeds een heidens karakter. Want deze feesten zijn een verlengstuk van Pasen. Ze zijn van oudsher bedoeld om te vieren dat het weer lente wordt en de natuur weer herboren wordt.

Feest van Sant Antioco op 1 augustus

Op 1 augustus herhaalt Sant Antioco dit festival voor de toeristen. Dit is zeker niet minder indrukwekkend dan het voorjaar. Op 13 november, de geboortedag van Sant Antioco, wordt dit religieuze festival gevierd met optochten in de avond, waarbij vele kozijnen van de huizen zijn versierd en er overal kaarzen branden buiten op straat. De inwoners van Sant’Antioco vereren hun heilige in een diepgaande manier en met een gevoel dat veel verder gaat dan religie. De heilige is verantwoordelijk voor de bescherming van het gezin; zij vinden troost in tijden van nood of ziekte. De processie in kostuum ter gelegenheid van de festivals kan vreemd lijken in de ogen van de buitenstaander. Maar achter de kleurrijke, luidruchtige en rommelige folklore, ligt een gevoel van diepe genegenheid en toewijding aan de Heilige.

Sant Antioco

Het meest bijzondere aan de beschermheilige is  misschien wel dat hij gekleurd is. Sant Antioco kwam oorspronkelijk uit Mauritanie. En is als slaaf door de Romeinen naar Sardinie gebracht. Hij was een student medicijnen en al gauw bleek zijn gave om mensen te helen groot. Hierdoor groeide zijn macht. Uiteindelijk merkten ook de Romeinen dit. Ze martelden hem om hem vervolgens op een bootje zonder riemen midden op zee achter te laten. Hij spoelde aan en leefde nog. Waardoor het volk Antioco al heilig had verklaard. De Romeinen hebben hier een einde aan gemaakt. Ze hebben hem zodanig gemarteld dat ze zeker wisten dat hij het niet meer zou overleven. Maar Antioco zijn lijk werd gevonden en meegenomen om gezalfd en geconserveerd te worden. Tussen 1200 en 1700 is zijn lichaam ondergebracht in een kerk in Iglesias.

Gezellige dag uit

Rondom de dag van Sant Antioco zijn er allerlei andere evenementen, muziek, kraampjes, kermis. En dit is dus ook een leuk uitje mocht u in de gelegenheid zijn. Of u verblijft in een van onze lodges tijdens deze leuke feestdagen!

Monique Van Proosdij