Menhirs op Sardinie

menhirs op Sardinie, sant antioco

Menhirs zijn overal te vinden. Zeker op Sardinie kun je veel van deze grote, bijzondere stenen terug vinden.

Wat zijn Menhirs?

Menhir is de naam die wordt gegeven aan een grote steen. Zo’n steen is niet altijd enorm groot; vele zijn slechts een meter hoog. De menhirs zijn door prehistorische volken gebruikt voor het maken van formaties van megalieten. Deze formaties kunnen lijnen zijn of kringen.

Op Sardinie zijn veel Menhirs te vinden. Zo is er bijvoorbeeld in Villaperuccio een prachtig park. Het heet Necropoli di Montessu. Hier vind je vele domus de janas, prehistorische graven. Maar ook vele menhirs.

2 bijzondere grote stenen op Sant Antioco

De menhirs van Su Para en Sa Mongia bevinden zich in een vlak gebied, in de buurt van de zoutvlakte’s van Santa Caterina. Ze staan op de landengte die het eiland Sardinie verbindt met het eiland Sant’Antioco. En liggen op ongeveer 3 km afstand van de stad. De twee monolieten staan op 6 m. van elkaar en zijn gemaakt van trachiet. Ze hebben een hoogte van respectievelijk 3 m. en 2 m. en hebben een prismatisch lichaam. Sa Mongia ( de “vrouwelijke” steen) toont op het op het oosten gerichte gezicht verschillende kopjes met 30 cm. in diameter. Hiervan bevindt een groep van zes zich in de onderste helft van de linkerkant, terwijl vier anderen zich in de bovenste helft van de rechterkant bevinden. De delen die zijn blootgesteld aan het zuiden en westen tonen een enkele kop. De datering is uit de cultuur van Ozieri (3200-2800 voor Christus).

Legende

De twee menhirs waren de inspiratiebron voor vele legendes, waaronder die over een parochiepriester en een non (vandaar de naam op SardiniĆ« “Su Para en Sa Mongia” dat priester en non betekent) die, bezeten door de liefde voor elkaar, besloten te ontsnappen uit Sant’Antioco maar de goddelijke toorn bereikte hen. En deze versteende hen precies op de plaats waar ze nu nog steeds zijn.

Monique Van Proosdij