Recept Toni, rode linzensoep

recept Toni sardinieTegenwoordig kookt Toni ook graag vegetarisch. Ook wij merken dat er steeds minder vlees gegeten wordt en zeker tijdens onze mindfulness & yogareizen staat er ook regelmatig vegetarisch op het menu. Ditmaal heeft Toni een heerlijke wintersoep gemaakt van linzen en spelt. Een dikke soep boordevol proteine.

Tip van Toni

Roeren, roeren en nog eens roeren. Als je een saus of soep maakt, denk dan niet ;” zo,dat staat lekker op, ik ga even lekker whatappen of stofzuigen of bellen of…. etc. Blijf bij de pan en  roer liefdevol in de door jou zelfgemaakte saus of soep. Ik wilde dit eerst ook niet geloven en dacht het zal wel. Maar mijn soepen en sausen hebben toch beduidend minder smaak met dezelfde ingredienten dus doe er je voordeel mee en het werkt ook nog stressverlagend ook!

Linzen

Linzen mogen zeker ook onder de noemer superfood vallen. Ze bevatten veel vezels en zijn daarom goed voor de spijsvertering.

Ook bevatten linzen veel ijzer en mineralen. Door het hoge gehalte magnesium en foliumzuur is het ook goed voor het bloed en reduceert het de kans op een hartziekte. Door dat de linzen ook gelijkmatig worden verteerd zorgt het er ook voor dat de bloedsuikerwaarden niet ineens omhoog gaan, wat voor mensen met diabetes erg belangrijk is.

 

Farro

Farro is een type spelt, dat hier in Italie waarschijnlijk het oudste graansoort is wat men gebruikt en kent. Het is  in Italie overal verkrijgbaar en wordt met name gebruikt  in soepen maar ook in plaats van rijst als een soort risotto. Vaak maken ze er ook koude salades van. Het is een graan soort dat ook langzamer verteert en samen met linzen een optimale combinatie voor een goede spijsvertering. Let wel ook in dit graansoort zitten gluten.

 

Je hebt verschillende kleuren linzen en Toni heeft ditmaal gekozen voor de oranje gespleten linzen.

 

Ingredienten voor 4 personen”

  • 280 g farro/spelt
  • 100 g rode linzen( al geweekt in water)
  • Een halve ui
  • 2 eetlepes olijfolie extravergine
  • 750 ml groentebouillon
  • Peper

Eerst de ui snipperen en deze dan in een hoge pan met de olijfolie fruiten. Dan lepel voor lepel een gedeelte van de bouillon erbij gieten en roeren. Daarna de linzen erbij. Weer roeren en de speltgranen erbij doen. Dan even laten rustig doorkoken zo’n 20 minuten. Ondertussen wel blijven roeren. Na deze 20 minuten is de soep klaar en kun je porties maken. Deze maak je af met een beetje gemalen peper.

Monique Van Proosdij