Sant Antioco

 Sant Antioco, lagune van sant antioco op sardinieSant´Antioco, Sardinie in miniatuur

Sant Antioco is het prachtige schiereiland dat helemaal ten zuidwesten van Sardinië ligt en wordt met een brug verbonden met het grote eiland. Met een oppervlakte van 109 Km2 is het hiermee het vierde eiland van Italië. Sant’Antioco telt 11000 inwoners die bijna allemaal in het gelijknamige stadje wonen.

De lagune

Bij aankomst van de brug verschijnt een prachtige lagune met, daarachter liggend in een baai, het schilderachtige plaatsje Sant ‘Antioco. Deze lagune is het hele jaar bevolkt door flamingo’s en reigers. Landinwaarts vliegt de slechtvalk boven de prachtige marquise bestaande uit mirte, rosmarijn, dwergpalm en jeneverbes. Het klimaat is subtropisch; de winters zijn zacht en regenrijk , de zomers warm en droog. Op bijna elke heuvel zijn resten van nuraghi zichtbaar, die te bezichtigen zijn door een heerlijke wandeling te maken door de prachtige natuur die met name in de lente volop in bloei staat.

Calasetta

Calasetta is de tweede plaats op het schiereiland Sant Antioco. Het heeft ongeveer 3000 inwoners en is gesticht net als Carloforte door een groep Ligurische vissers. Het heeft 3 grote stranden, Sotto Torre, spiaggia Grande en le Saline. Voordeel is dat u alles bij de hand heeft, strand, centrum met terrasjes, restaurantjes en winkels. Bent u een visliefhebber dan kunt u hier goede visrestaurants vinden. Ook Carloforte is een gezellig eiland met vele visrestaurants.

Cala Sapone

Cala Sapone is een baai die ten Zuidwesten ligt op het schiereiland Sant Antioco. Bij de baai ligt een camping met beschikking over een restaurant en een supermarkt. Aan de baai ligt ook  bar/ restaurant Mario e Pinella, waar u ook ’s avonds terecht kunt . Mario heeft een grote BBQ en die staat dan op straat waar dan vis en of vlees gegrild wordt. Een belevenis op zich!

Maladroxia

Maladroxia ligt op 6 km. van Sant Antioco op het gelijknamige schiereiland. Het is een klein dorpje wat gebouwd is om het strand Maladroxia. Een huis in Maladroxia is altijd op loopafstand van het strand. Er zijn twee restaurants/pizzeria’s aanwezig. Op het strand is een grote kiosk met terras op het strand. Daarnaast een plaats waar u bedjes, parasols en waterfietsen kunt huren.

Sant Antioco sardinie, de flamingo'sOudste plaats Sant Antioco

Verder is in het oudste plaatsje op Sardinie,Sant’Antioco, veel moois uit de oudheid te bezichtigen uit het tijdperk van de Feniciers en Romeinen. Langs de kust zijn prachtige verlaten stranden te vinden, waar het heerlijk toeven is. Alles is nog ongerept, geen hoogbouw en drukbezochte badplaatsen, maar rustige en zeer ontspannende stranden gevormd door de natuur.

Het leuke aan Sant’Antioco is dat er het hele jaar door leven is, u komt als het ware terecht in het leven van de Sardijn!

Escursies in Sant Antioco

Sant Antioco biedt verschillende mogelijheden om de stad te verkennen. Hieronder wat leuke tips van ons.

Soundwalk

Een excursie met gids en sound designer Chiara Schiro. Ze stopt bij 6 archeologische punten en dan luister je via de koptelefoon naar geluiden die de plek waar je op dat moment bent weer doet herleven. Een beleving!

Sport en natuur

Hier vindt je nog echt ongerepte natuur, dat zich goed leent voor wandelen en mountain biking. Maar ook de talloze verlaten baaien maken snorkelen, zeilen, kite -en windsurfen mogelijk. En wat ook een mooie tocht is, met paarden langs de prachtige verlaten kusten.

Paardrijden op Santantioco western style kun je bij Carolina Ranch 

Kite surfen of windsurfen kun je bij Gigi. Windsurfingclub Sa Barra

Een dagje meezeilen met een prachtige zeilboot is leuk  met Denise en Matteo.  Sardinia Sailing

Wil je een dagje mee met een vissersboot dan is Pescaturismo een leuke aanrader. In de haven liggen verschillende vissersboten. Een leuke tip is de vissersboot van Roberta & Michael

nachtleven

Op Sant Antioco bevinden zich 2 openlucht discotheken, waarvan La Favola de bekendste is. De clubs zijn van juni tot en met september geopend. Dit zijn ook de maanden dat er meer te doen is als concerten en andere activiteiten die zich in de avond afspelen. De centrale hoofdstraat is overdekt door de bomen en biedt overdag schaduw en koelte maar ’s avonds is het gezellig als de hele straat vol staat met terrasjes.

Cultuur

Alleen op Sardinië zijn de zogenaamde Nuraghi te vinden. Dit zijn rondvormige bouwsels die dateren vanaf 1800 voor Chr. Ze zijn gebouwd van los gesteende zonder gebruik van cement. Met name op Sant’Antioco zijn al 40 overblijfselen van deze bouwwerken te vinden en te bezoeken.

Ze zijn niet of nauwelijks gecultiveerd en de meeste zijn dan ook zeer moeilijk te vinden, maar voor wie van een beetje avontuur houdt is het een beleving op zich om deze nuraghi op te zoeken en zo even meer dan 3500 jaar terug in de tijd te gaan. Omdat de meeste Nuraghi als torens op de toppen van de bergen zijn gebouwd geeft dat ook een apart aanzicht van het landschap.

Een leuke excursie op zoek naar de Nuraghe is met Augadora experience. Lisa Mura is een touristisch gids en maakt van haar excursies een echte belevenis. Ze spreekt verschillende talen zoals ook engels, frans en spaans.

Feniciers

Sant’Antioco is een van de oudste plekken van Europa en interessante archeologische vondsten zijn dan ook volop te bezichtigen. Zo is een deel van de oorspronkelijke brugverbinding uit de romaanse tijd nog te zien bij binnenkomst. Ook zijn er verschillende graftombes en andere opgravingen uit de Fenicische en Punische tijd te bezoeken. Onder de basiliek van Sant’Antioco bevinden zich de catacomben met o.a. een met de resten van de heilige Antioco.

Sardinie vakantie, de 2 menhirs voor de brug met Sant’Antioco. Er is een archeologisch museum te bezoeken waar verschillende vondsten uit de graven tentoongesteld zijn, maar ook een museum “del Bisso” waar zeezijde wordt bewerkt, een dorp van verschillende graftombes wat vanaf 1800 tot ong. 1969 werd bewoond door teruggekeerde Sarden.

Zoals zoveel plaatsen in Italië is eigenlijk heel Sant’Antioco een soort groot museum met een enorm scala aan bezienswaardigheden. Mocht u op uw vakantie naar Sardinie meer willen dan een van de mooie stranden bezoeken, dan is Sant’Antioco de uitgelezen plek!

Wijn

Sant Antioco heeft hele bijzondere wijngaarden die soms wel 150 jaar oud zijn. Hier wordt de Carignano del Sulcis verbouwd. Deze druif wordt geheel op eigen stok verbouwd en is niet geent op een amerikaanse stam. De druif groeit in zanderige grond soms echt bijna op het strand en heeft hierdoor geen last van bepaalde schimmelinfectie hebben, Het is een bijzondere druif en de wijnhuizen hebben al meerdere prijzen gewonnen voor deze rode kwaliteitswijn. Ook veel prive wijngaarden verbouwen deze druif en maken hun eigen wijn. Er zijn verschillende wijnproeverijen bij de wijnhuizen te doen of een proeverij in wijngaard.

Wijnhuis Sant Antioco Sardus pater

Reizen naar Sant Antioco

Sant Antioco ligt op een klein uurtje rijden van het vliegveld bij Cagliari. Er gaat een trein rechtstreeks vanaf het vliegveld naar Carbonia, op een kwartier afstand van Sant Antioco.