Wijn op Sardinie

wijn op sardinieWijn op Sardinie

Wijn drinken kunt u goed op Sardinie. Misschien zijn de wijnen nog niet zo bekend, maar ze hebben wel een hoge kwaliteit. Er wordt zelfs gezegd, dat een van de redenen dat Sardinie een blue zone is, ook komt door de gezonde, rode wijnen. Geniet tijdens uw vakantie op Sardinie van een goed glas wijn er is volop keuze!

Bent u een Italie liefhebber en hebt u inmiddels Toscane en de andere vele regio’s gezien?

Bent u nog nooit op Sardinie geweest?

Dan is het ook interessant de wijn cultuur van Sardinie te onderzoeken.

Sardinie

Sardinie is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt. Pas de laatste 20 jaar is men over kwaliteit na gaan denken. Dat is wel snel gegaan. Verschillende kwaliteitswijnen worden nu niet alleen in Italie, maar ook internationaal erkend en beloond met verschillende prijzen.

Sardinie heeft een bijzondere en erg oude traditie wat betreft de wijncultuur. De meest bekende rode wijn is misschien wel de Cannonau en de meest bekende witte de vermentino. Toch heeft het eiland nog veel meer te bieden op wijngebied.De Feniciers  hebben veel druivensoorten naar het eiland gebracht. Maar niet alleen Feniciers, ook Spanjaarden, Grieken, Romeinen en andere volken die het eiland bezet hadden, namen hun wijnstokken mee. Ze zorgden zo voor een mix van uiteenlopende druivensoorten.

Carignano del Sulcis

Een van de meest bijzondere druivensoorten is wel de Carignano del Sulcis. Deze druif staat in het zand met zijn wortels en blijkt hierdoor immuun voor het filosphera virus. Daardoor zijn de stokken niet geent op amerikaanse stokken, maar hebben hun eigen wortels behouden. Deze wijngaarden komen met name voor in de basso Sulcis, oftewel Sant Antioco en net daarbuiten. De wijnstokken worden met zorg en met nog veel handwerk verzorgd en zoveel mogelijk biologisch geteeld. Er zijn een aantal wijnhuizen in de Sulcis, zoals in Sant Antioco en Calasetta die al meerdere prijzen hebben gewonnen voor de bijzondere wijnen die ze met deze carignano del Sulcis wijn produceren,

Wijngeschiedenis Sardinië

Druiventeelt

De wijnstok is volgens verschillende experts geïmporteerd door de Semites, de Cretans en de Phoeniciërs, maar uit onderzoek is gebleken dat deze theorie niet klopt. Onderzoekers hebben aangetoond dat de Phoeniciërs zich als eersten hadden gevestigd aan de kustgebieden van Cagliari, Sulcis en Sinis. En zo gebruik maakten van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten. De Grieken deden hetzelfde maar arriveerden na de Phoeniciërs. Hierna kwamen de Carthaginians. Aan het einde van de 18e eeuw werd circa 80.000 ha. aan wijngaarden vernietigd door een ziekte die het eiland trof. Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië. Twintig jaar geleden was de productie van wijn goed, maar werd de wijn vaak buiten Sardinië verkocht. De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië.

Bodem en klimaat

Sardinië heeft een warm en Mediterraan klimaat. Het kan er soms zeer droog zijn. Sardinië is bedekt met ruige heuvels en bergen. Er is zoveel wind op het eiland dat er extra maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de wijnstokken niet beschadigen en breken. De bodem bestaat voor het merendeel uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.

Druivenrassen

De druivensoorten in dit gebied zijn deels van Spaanse-Catalaanse afkomst. De wijnen die worden gemaakt van de Cannonau en Vermentino druiven zijn de bekendste wijnen van het eiland. Sommige van deze wijnen hebben inmiddels een DOC status gekregen. De Cannonau is toch wel de bekendste rode wijn van Sardinië. De Cannonau wordt over heel Sardinië verbouwd, maar in de centrale gebieden doet de druif het, het beste. Ondanks zijn enorme populariteit wordt er niet veel verbouwd van de druif. Jaarlijks zit Sardinië op de helft van de maximale toegestane hoeveelheid. De meeste druiven worden verwerkt tot tafelwijn. De smaak en geur van de wijn verschilt per regio, maar meestal heeft de wijn een warm aroma met een tint van pure chocolade en een iets bittere afdronk.

Verslag van een vinoloog:

De Carignano del Sulcis

Als Carignan is hij bekender – en niet altijd bemind. Als cariñena kom je hem in Spanje tegen. Maar op Sardinië groeit een bijzondere variant die heerlijke, warme, kruidige wijnen voortbrengt. De druivenstokken groeien als alberello, bush vines, ze worden niet geleid. Wat zeker bijdraagt tot de geconcentreerde smaak is het feit dat de planten een hoge gemiddelde leeftijd hebben. Ik heb stokken gezien van 150 jaar oud en de wijnmaker van Cantina di Calasetta vertelde mij dat er zelfs 200 jaar oude stokken voorkomen. Maar het meest bijzondere van de Carignano del Sulcis is dat de druifluis, de phylloxera, nooit vat op hem heeft gekregen.

Hij is niet geënt op een Amerikaanse onderstok, zoals alle andere druiven bijna overal ter wereld. Dat heeft te maken met de bodem, die uit zand bestaat. Ook dat is al een uniek beeld: wijngaarden in het zand, tot aan het strand, of hoog erboven. Afstekend tegen een diepblauwe Middellandse Zee. Het vermenigvuldigen van een plant gaat als volgt: je neemt een uitloper en steekt die verderop weer in de grond. Het volgende jaar: voilà, een nieuw plantje! Heel voordelig, maar ook gezonder, volgens Sardijnse boeren. Bij het enten loop je namelijk altijd risico’s van ziektes.

Beloning voor hard werk

Het lijkt erop dat de Carignano-wijnbedrijven eindelijk erkenning krijgen voor hun uitzonderlijke wijnen. De toonaangevende Italiaanse wijngids Gambero Rosso beloonde hem met 3 bicchieri, 3 glaasjes, een hoge onderscheiding. 5 van de bedrijven hebben zich verenigd in het Consortium van wijnproducenten van Carignano del Sulcis. Zij hebben alle meegedeeld in de eer.